Menu

İyi Sürücü Nasıl Olunur

İYİ BİR SÜRÜCÜ OLMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ:

Trafik terörü, kötü hava ve araç kullanırken mesaj gönderme sırasında, sürüş hiç olmadığı kadar tehlikeli bir hal alır. Gideceğiniz yere kaza yapmadan ulaşmanın neler gerektirdiğini biliyor musunuz?

Fırtınalı havalarda güvenli sürüş yapmanın yolu yavaşlamaktır. Birkaç ipucu daha:

1. Hava durumunu takip edin

Sis: Sisli havalarda araç kullanmaktan kaçının. Eğer böyle bir seçeneğiniz yoksa farlarınızı her zamanki seviyesinde açın ya da daha düşük bir kademeye alın. Eğer görüş mesafeniz güvenli bir sürüş yapamayacak kadar azalırsa arabanızı yoldan olabildiğince uzak bir yere çekin ve durun.

Yağmur: Buz çözücüyü ya da havalandırmayı kullanarak camınızın buğulanmasını engelleyin (gerekirse camınızı biraz açın). Farlarınızı hem gece hem de gündüz açın.

Kar ya da Buz: Frenlemeyi erken ve hafifçe yapın, dikkatlice dönün ve takip mesafenizi arttırın. Ve değişen yol koşullarına karşı tetikte olun (buz parçası ya da kaygan kar yığını gibi).

2. Kavşaklarda her yönü kontrol edin

Diğer sürücülerin durduğundan ya da size yol verdiğinden emin olmadan, sadece bir işarete veya trafik lambasına bakarak aracınızı hareket ettirmeyin. Kendinizi kırmızı ışıkta geçen birinden korumak için trafik lambasında yeşil yandıktan sonra, harekete geçmeden önce birkaç saniye bekleyin.

3. Takip mesafenizi koruyun

Sürücüler genellikle önlerindeki aracı hemen arkalarından takip ederler çünkü durmak için ne kadar mesafeye ihtiyaçlarını olduğunu bilmezler. Genel olarak, iyi hava şartları altında, eğer 30 km/s’ten yüksek bir hızla gidiyorsanız önünüzdeki araçla aranızda en az üç ya da dört saniyelik bir mesafe bırakın (eğer 30 km/s’in altındaysanız en azından iki saniyelik mesafe gereklidir). Durmak için yeterince alana sahip olduğunuzdan emin olmak için, önünüzdeki araç sizin belirlediğiniz bir işaretin yanından geçtikten sonra, yavaş bir biçimde, seksen sekiz, seksen dokuz” diye sayın. Eğer işaret yerine “seksen dokuz” demeniz bitmeden varırsanız, bu, takip mesafeniz yeterince uzun değil demektir.

4. Sıkı tutunun

Yani direksiyona… Aracınızı tek elle kullanmayın, çünkü beklenmedik küçük bir çarpma durumunda bile aracınızın kontrolünü kaybedersiniz. İki elinizi de rahat bir pozisyonda, direksiyonun karşıt noktalarına koyun. Ve etrafında dolaşmanızı gerektirecek engelleri geç olmadan görmek için ileriye bakın.

5. Uyanık kalın

Direksiyon başında uyuklamak her zaman meydana gelebilir ama özellikle gece geç saatlerde ve sabahın ilk saatlerinde daha sık görülür. Uykunuzun geldiğini fark ettiğinizde şunları deneyebilirsiniz:

Aracınızı güvenli bir yere park edin ve kendinizi daha uyanık hissedene kadar dinlenin.

Canlandırıcı bir esinti için camınızı açın (ya da hava sıcaksa havalandırmayı açın).

Özellikle uzun bir yolculuk yapıyorsanız, aracı başka biri ile dönüşümlü olarak kullanın.

Şarkı söyleyin.

6. Telefonla konuşmayın

Araç kullanırken telefonla konuşan ya da mesaj yazan insanların kaza yapma ihtimali oldukça yüksektir. Eğer cep telefonunuzu kullanmak zorundaysanız, bir hands-free cihazı kullanın. Ancak, diyalog karmaşık ya da duygusal ise, konuşmak için aracınızı güvenli bir yere çekin.

7. Emniyet şeridini sadece acil durumlarda kullanın

Pek çok trajik kaza, sürücülerin emniyet şeridinde durmasıyla ve başka bir aracın onlara çarpmasıyla meydana gelir. Sadece başka bir seçeneğiniz yoksa emniyet şeridinde durun. Telefon görüşmesi yapmak, dinlenmek ya da bir şeyler yemek gibi basit şeyler için bu hatayı yapmayın. Acil durumlarda şunları yapın:

Aracı yoldan olabildiğince uzak bir yere çekin.

Dörtlüleri açarak, üçgen reflektörü kurarak ve işaret ışıkları ya da portatif ikaz lambaları kullanarak görünür olduğunuzdan emin olun.

Gerektiği takdirde, vakit kaybetmeden yardım isteyin. Telefonunuzla bir çekici ya da polis çağırın, kaputunuzu kaldırın ya da aynanıza, yardım işareti olarak, beyaz bir kıyafet bağlayın veya arka camınıza bir işaret koyun.

8. Çocukların dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyin

Otobanda zikzak çizerek seyreden bir sürücü alkolün etkisi altında olmayabilir. Araçta çocuklar olabilir. Araç kullanırken çocukların dikkatinizi dağıtmalarına engel olun. Araçtaki münakaşaları çözümlemek için bir plan oluşturun. Eğer bir şey düşürürlerse, eğilip almaya çalışmayın. Hiçbir şey işe yaramazsa, herkes sakinleşene kadar aracı kenara çekin.

9. Lastiklerinizi kontrol edin

Lastiklerinizi en son ne zaman incelediniz? Sorunlu lastiklerin neden olduğu kazaların neredeyse tamamı önlenebilir kazalardır. Aracınızda çok pahalı olmayan bir lastik kontrol cihazı bulundurun ve her gaz alışınızda lastiklerinizin basıncını kontrol edin (üretici tarafından tavsiye edilen lastik basınç değerini, genellikle aracınızın kapısının iç kısmında veya kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz). Çatlakları, kabartıları veya yıpranmış yüzeyleri tespit etmek için lastiklerinizi ve lastiğin yüzeyindeki tırtılları düzenli olarak inceleyin.

10. Emniyet kemerinizi doğru şekilde bağlayın

Emniyet kemerini her zaman takıyor olabilirsiniz, peki bunu doğru bir biçimde yapıyor musunuz? Eğer yapmıyorsanız, kemer sizi kazada korumayabilir. Karın ve omuz bölgesi kemerlerini rahat edeceğiniz şekilde bağlayın. Karın bölgesi kemerini kalçanızın üzerinden geçirin, midenizden değil. Aracınızın hava yastığı olsa da emniyet kemerini takın. Hava yastığı, sizi aracın içinde savrulmaktan veya camdan düşmekten korumaz.


logo

HAKKIMIZDA

Direksiyon geliştirme merkezi trafiğe aracını iyi tanıyan, aracına ve kullandığı yollara göre hareket eden duyarlı ne yaptığını bilerek yapan, profesyonel davranan, trafik kurallarına yüzde yüz uyan, çevreye saygılı, bilinçli, öngörüsü yüksek ve örnek alınacak davranışlar sergileyen sürücü adaylarını yetiştirmek hedefleri doğrultusunda yapmayı görev edinmiş kurumsal firmadır.

GÜVENLİ BİR SÜRÜŞ İÇİN BİZİ TERCİH EDİN!!!

HARİTA

ETİKETLER

  • Direksiyon Eğitimi
  • Direksiyon Kursu
  • Direksiyon Geliştirme Merkezi
  • özel direksiyon dersi
  • Direksiyon Eğitimi İzle
  • Ehliyet Direksiyon Dersi
  • Direksiyon Dersi Video