Menu

Yol Ve Trafik Güvenliği

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI

Yol güvenliği ve trafik güvenliği denilince akla gelen ilk önlem emniyet kemeri kullanımıdır. Emniyet kemeri kullanımı olası bir kazadan yara almadan kurtulabilmenin en kolay ve en ucuz yoludur. Emniyet kemerleri her araçta bulunur ve özel bir teknoloji gerektirmezler. Araç kullanırken emniyet kemeri kullanımı zorunludur. Emniyet Kemeri Kullanımı ile Önlenen Riskler Emniyet kemeri kaza veya ani fren durumunda, araçla aynı hıza sahip sürücünün/yayanın yine araçla aynı anda durabilmesini sağlayarak beden çarpışmasını önler. Beden çarpması, aracın çarpışma veya ani frenleme sonucunda durmasıyla hareket halindeki sürücünün/yolcunun duramayarak aracın torpido, ön cam, direksiyon ve benzeri kısımlarına çarpmasıdır.

Emniyet kemeri kullanılmaması durumunda 30 km/saat hızda gerçekleşen çarpışmalarda vücutta oluşan hasar 1 birim olarak tanımlanırken, 50 km/saat olan çarpışmalarda bu hasar 9 katına çıkmaktadır. Emniyet kemeri kullanıldığında ise böylesi bir hasar oluşumu büyük oranda engellenebilmektedir. Emniyet kemeri kullanımı, kaza sonrası özel araçlar içinde meydana gelen ölümleri %45, ağır yaralanmaları ise %50 azaltmaktadır. Emniyet kemeri kullanımı araç içi ölümleri %60, ağır yaralanmaları ise %65 azaltmaktadır. Ne Zaman ve Nerede Emniyet Kemeri Kullanılmalıdır

Araştırmalara göre şehir içi yollardaki kaza riski, araç yoğunluğunun çok olması ve yaya hareketlerinin sıkça görülmesi nedeniyle şehirler arası yollar veya otoyollara oranla çok daha yüksektir; otoyollarda 1 olan kaza riski şehirler arası yollarda 3 iken şehir içi yollarda 5 olmaktadır. Emniyet kemeri kullanımı özellikle düşük hızlarda ve düşük çarpışma hızlarında, yani şehir içlerinde daha koruyucudur. Bu nedenle, şehir içi yollarda emniyet kemeri kullanımı en az şehirler arası yollardaki kullanım kadar önemlidir.

Emniyet Kemerinin Doğru Kullanımı

Başlangıçta, emniyet kemerinin doğru yere ve tam olarak takıldığından emin olunuz. Gövdenizin sırt kısmını koltuğa tamamen yaslayarak oturmanız gerekmektedir. Çünkü emniyet kemeri vücudunuzu iki ayrı hat üzerinden kavrar. Bunlardan birisi omuzdan ve göğüs kafesi üzerinden geçen çapraz hattır. Diğeri ise belin hemen altından leğen kemiği üzerinden geçen hattır. Bağladığımız emniyet kemeri göğüs kemiğinin üzerinden geçecek şekilde çapraz olarak gövdemizi sarmalıdır. Eğer, emniyet kemeri göğüs kemiğinin biraz yukarısından veya biraz aşağısından geçerse, kaza anında kaburga kemiklerinin yeterli dirence sahip olmayarak kırılmalarına ve dolayısıyla göğüs kafesi içindeki kalp ve akciğer gibi hayati organların tahribatına sebebiyet verebilir. Ayrıca, emniyet kemerinin leğen kemiğinin biraz yukarısından geçmesi durumunda karın boşluğunda yer alan mide, karaciğer ve bağırsaklar gibi organlar direkt olarak yoğun bir basıncın etkisi altında kalacaktır. Bu durum söz konusu organlarda büyük tahribata sebep olabilir. Emniyet kemeri ile bedeniniz arasında giysileriniz dışında hiç bir şeyin bulunmamasına dikkat ediniz.

Emniyet Kemeri Kullanımı ile ilgili Doğru Olmayan İnançlar

Bazı sürücüler kaza sonrasında kemer sebebiyle araçtan çıkamamaktan çekindikleri için emniyet kemeri kullanmadıklarını söylemektedir. Oysaki emniyet kemeri kullanılmaksızın meydana gelen bir kazada, eğer çarpışma etkisiyle araç dışına fırlama durumu söz konusu ise, bu kazanın ölümle sonuçlanma olasılığı tam 25 kat artmaktadır. Ayrıca, kaza sonrası araçtan çıkabilmek için yolcu ve sürücüler bilinçleri açık ve yaralanmamış olmalıdır.

Kimi sürücüler kaza sonrası oluşabilecek yangın ve benzeri durumlarda araçtan derhal kaçabilmek için emniyet kemeri kullanmadıklarını söylemektedirler. İstatistik i verilere göre araçta patlama ve alev alma gibi durumların yaşandığı kazalar, diğer kazalara oranla çok daha az sayıda meydana gelmektedir.Emniyet kemeri kullanmayan sürücülerin en önemli bahanelerinden biri araçlarında hava yastığı bulunuyor olmasıdır. Ancak, hava yastıkları sadece emniyet kemeri ile birlikte kullanıldıklarında yarar sağlarlar. Emniyet kemeri kullanılmadığı durumlarda devreye giren hava yastığı sürücünün nefes almasını engelleyerek ölümüne neden olabilir.


logo

HAKKIMIZDA

Direksiyon geliştirme merkezi trafiğe aracını iyi tanıyan, aracına ve kullandığı yollara göre hareket eden duyarlı ne yaptığını bilerek yapan, profesyonel davranan, trafik kurallarına yüzde yüz uyan, çevreye saygılı, bilinçli, öngörüsü yüksek ve örnek alınacak davranışlar sergileyen sürücü adaylarını yetiştirmek hedefleri doğrultusunda yapmayı görev edinmiş kurumsal firmadır.

GÜVENLİ BİR SÜRÜŞ İÇİN BİZİ TERCİH EDİN!!!

HARİTA

ETİKETLER

  • Direksiyon Eğitimi
  • Direksiyon Kursu
  • Direksiyon Geliştirme Merkezi
  • özel direksiyon dersi
  • Direksiyon Eğitimi İzle
  • Ehliyet Direksiyon Dersi
  • Direksiyon Dersi Video